امگا ۳ چیست؟

امگا ۳ (Omega-3) یا لینولنیک اسید یکی از انواع اسیدهای چرب غیر اشباع است که چون بدن توانایی ساخت و سنتز آن را ندارد باید از طریق غذا یا مکمل‌ها وارد بدن شود و معمولاً مکمل‌های این اسید چرب همراه با ویتامین دی می‌باشند. منابع امگا۳ زیاد می‌باشند، اما مهم‌ترین و اصلی‌ترین منبع آن ماهی است.

امگا ۳ خانواده‌ای کوچک و قدرتمند از چربی‌های غیر اشباع یا اسید چربی با چند پیوند دوگانه است. این اسید چرب به سه دسته تقسیم می‌شود: آلفا-لینولنیک اسید (ALA) که در غذاهای گیاهی (مانند گردو که از بهترین منابع امگا۳) یافت می‌شود، ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) که عمدتا در غذاهای دریایی (در روغن جگر نوعی ماهی وجود دارد) یافت می‌شوند.

عکس پست نقش امگا ۳ در ورزش

وظایف و نقشِ اصلی در بدن

امگا۳ در فعالیت‌های فیزیولوزیک بدن نقشِ اساسی دارد. از نقش‌های اصلی این اسید چرب میتوان حفظ سلامت مغز، جلوگیری از انواع سرطان، کمک به کاهش وزن و سلامتی سیستم قلبی-عروقی، بهبود سیستم ایمنی بدن و… را نام برد.

نقش اسیدهای چرب امگا ۳ در ورزش چه میباشد؟

امگا۳ از التهاب جلوگیری میکند، بنابراین بعد از ورزش‌های سنگینی، مانند بدنسازی که تارهای عضلانی آسیب دیده و ملتهب می‌شوند به ترمیم و ریکاوری سریعتر بافت‌ها کمک می‌کند. این اسید چرب غیر اشباع با افزایش سوخت و ساز و متابولیسم در سلول‌ها روند چربی‌سوزی را سریع‌تر کرده و به کاهش میزان چربی‌های بدن کمک می‌کند.

به علاوه در فرایند عضله‌سازی، با بالا بردن سطح انرژی و بازده سلول‌ها، میزان هدر شدن انرژی را به میزان قابل توجهی کاهش داده، در نتیجه سلول‌ها می‌توانند بیش‌ترین انرژی را صرف عضله‌سازی کنند.

هشدار مصرف

مصرف متعادل و مناسب امگا ۳ ضروری است، و دوز توصیه شده باید تحت نظر پزشک یا متخصص تغذیه مشخص شود. همیشه قبل از شروع هرگونه مکمل جدید یا تغییر در دوز، با یک متخصص پزشکی مشورت کنید.

هنگام مصرف اسیدهای چرب امگا ۳، چندین هشدار مهم وجود دارد که باید مد نظر قرار دهید:

  1. مصرف بیش از حد: مصرف بیش از حد امگا ۳ می‌تواند منجر به عوارض جانبی شود. این عوارض ممکن است شامل خونریزی بیشتر، خونریزی بینی، خونریزی لثه، افزایش خطر خونریزی در اثر ضربه، و اختلال در سیستم ایمنی باشد.

  2. تداخل با داروها: امگا ۳ می‌تواند با برخی داروها، به ویژه داروهای ضد انعقاد خون مانند وارفارین، تداخل داشته باشد و خطر خونریزی را افزایش دهد. همچنین ممکن است با داروهای فشار خون و برخی داروهای دیگر تداخل داشته باشد.

  3. آلرژی و حساسیت: افرادی که به ماهی یا غذاهای دریایی حساسیت دارند، باید قبل از مصرف مکمل‌های امگا ۳ احتیاط کنند و با پزشک خود مشورت کنند.

  4. منابع آلوده: برخی منابع ماهی و غذاهای دریایی ممکن است آلوده به مواد مضر مانند جیوه، PCB‌ها و دیوکسین‌ها باشند. انتخاب منابع تمیز و معتبر برای مکمل‌های امگا ۳ مهم است.

  5. شرایط خاص پزشکی: افرادی که دارای بیماری‌های خاص هستند، مانند بیماری‌های کبدی یا کلیوی، باید قبل از مصرف مکمل‌های امگا ۳ با پزشک خود مشورت کنند.



نوشته‌های مشابه:

ویتامین دی: منابع و نقش آن در ورزش

نقش فسفر در ورزش

نقش تستوسترون در ورزش

تاثیر هورمون انسولین در ورزش به زبان ساده

تاثیر هورمون رشد در ورزش به زبان ساده