انسولین چیست؟

انسولین یکی از انواع هورمون‌های پروتئین‌ است که از بخش درون‎ریز پانکراس به نام جزایر لانگرهانس وارد جریان خون می‌شود. و عمده‌ترین نقش آن ذخیره گلوکز به صورت گلیکوژن در سلول‌های مختلف بدن است.

گلیکوژن در سلول‌های عضلانی ذخیره می‌شود و با این کار موجب افزایش حجم عضلات می‌شود. نقش هورمون انسولین در ورزش غیر قابل انکار است. در این پست به بررسی نقش هورمون انسولین در ورزش می‌پردازیم.

مکانیزم و نقش هورمون انسولین در ورزش

انسولین به شکل غیر مستقیم سبب افزایش توده عصلانی می‌شود. به این صورت که با اتساع رگ‌های خونی جریان خون بیشتری به سمت عضلات بدن سرازیر می‌شود. و در نتیجه اسید‎های امینه به سلول‌های عضلانی وارد شده و فرایند عضله‌سازی صورت می‌گیرد.

اما نقش مهم‌تر انسولین در فعل و انفعالات شیمیایی انجام شده بر روی مواد قندی می‌باشد. هنگامی که مواد غذایی قندی وارد بدن میشود، بسته به شاخص گلایسیمی آن ماده قند خون بالا می‌رود. در این هنگام جزایر لانگرهانس شروع به ساخت انسولین کرده و آن را در خون آزاد می‌کنند.

عکس پست تاثیر هورمون انسولین در ورزش به زبان ساده

هورمون انسولین با تاثیر بر غشای سلول‌های کبدی و ماهیچه‌ای نفوذ‌پذیری آن‌ها را نسبت به گلوکز افزایش داده و موجب ورود گلوکز به داخل سلول‌ها و در نتیجه فرایند تولید گلیکوزن و ذخیره کربوهیدرات‌ها می‌شود.

البته همانگونه که انسولین باعث ذخیره گلوکز در بافت‌های فوق میشود، موجب افزایش ذخیره چربی سلول‌های چربی شده و خود این موضوع باعث چاقی می‌شود بنابراین توصیه می‌شود برای جلوگیزی از افزایش چربی و چاقی از مواد غذایی با شاخص گلایسمی پایین مثل کربوهیدرات‌های پیچیده استفاده شده تا بدن فرصت بیشتر برای متابولیسم و سوزاندن ‎آنها داشته باشد و به این ترتیب مقدار کمتری انسولین ترشح کند.

در پایان پیشنهاد میشود مقاله‌های تاثیر هورمون رشد در ورزش به زبان ساده، تستسترون در ورزش به زبان ساده و فسفر در ورزش را مطالعه نمایید.



نوشته‌های مشابه:

تاثیر هورمون رشد در ورزش به زبان ساده